2009. december 22.

Ruha vásárlási problémák a plázák gazdag kínálata ellenére

Mit tesz az ember az ünnepek előtt?

- Elmegy bevásárolni szeretteinek karácsonyra.


Hol vásárol az aki gyorsan túl akar esni rajta?

- Leginkább a plazákban, mert nagy a kínálat, sok féle bolt van, a házban tudunk parkolni és még sorolhatnám.


..és mennyit költünk?

Állítólag keveset. Sok a nézelődő, kevés a vásárló. Legalábbis ezt halljuk..

De valóban megfelelő az üzletek kínálata a fogyasztók számára?

Létezik, hogy annyi ember elmegy pénzzel a zsebében, és azért nem vásárol, mert kevés lenne a jövedelme?

Szerintem nem.

A butikok például tömegével ontják a ruhákat. A jól megkonstruált kirakatok becsalogatják a vásárlókat, azonban a fülkébe behordott 6-8 ruhadarabból jó ha egyet-kettőt elviszünk.

Észreveszi ezt valaki?

Várhatjuk, hogy majd a gyártóknak is feltűnik egyszer, hogy jobb lenne fogyasztók egy kisebb táborára fókuszálni és ott, azon belül sokaknak eladni valamit rendszeresen, mint a sokakra lőni és közül kevésnek eladni szinte semmit?

Mire gondolok?

Arra, hogy nem vagyunk mindannyian konfekció méretek! Többen nem vagyunk a divat rabjai sem, viszont szeretnénk mindenkor jól öltözni, jól kinézni ráadásul kortól, nemtől, testsúlytól függetlenül.

  • Nincs pl. olyan "trendi" üzlet, ahol kimondottan az alacsony vékony nők kapnának nadrágot, mert vagy fel kell hajtani, vagy be kell venni de hogy elsőre jó legyen, vagy legalább bőséges legyen a kínálat, olyan nincs.

  • Nincs pl. olyan üzlet sem, ahol a magas, de vékony férfiaknak lenne megfelelő kínálat. Ha egy férfi pl. magas, de nem testes, hasas, vagy felfújtan izmos, hanem kimondottan vékony, akkor az L, vagy XL-es cuccokban már úgy fest, mint egy lelenc.
  • De hallottam már magas lányokat is panaszkodni, hogy rájuk sem gondol senki

Vajon kiknek készült ez a sok üres üzlet?

Ha butikosok nagyobb bevételre áhítoznak, legalább vennék figyelembe az eltérő külső adottságokat és csoportosítanák maguk között a kínálatot máshogy. A különböző színeinkre adott kínálatról már nem is beszélve.

  • Hova menjen aki alacsony és túlsúlyos?

  • Hova menjen, akinek nem állnak jól a mostani hideg színek?

  • Hova menjen, aki nem akar divatos és trendi lenni, pusztán csak jó minőségű és kulturált öltözékre vágyik?

Persze, erre az a válasz, hogy mindenkire nem lehet külön üzletet nyitni. Vagy talán az, hogy akinek ez nem tetszik tanuljon meg magára varrni.

De úgy hiszem a ruhák önmagukban nem csak a testünk védelmét jelentik az időjárással vagy a pucérsággal szemben.

Ennél sokkal többet. Egy üzenetet a külvilág felé. Egy stílust, egy arculatot, egy valahova tartozást mellyel ki vagyunk békülve. Egy olyan pluszt, mely hozzátesz az életünkhöz nem pedig elvesz. Mert elvesz azáltal, hogy láttatja velünk a kirakatban a lehetőséget, de nem nyújtja számunkra az élményt a kínálatban.

A vásárlás lehetne élmény, az öltözködés lehetne öröm, de most még csak keveseknek az.

De mit tehet az, aki ezen elkedvetlenítő élmények ellenére sem adja fel, hogy jól öltözött legyen?

  • szánjon egy kis figyelmet testére (magasság, testarányok, testsúly, stílus, színek, hajszín, stb) és készíttessen egy fotót magáról hátulról, meztelenül (legjobb min. 5m-ről teleobjektívvel) ez segíteni fog abban, hogy reális képet lássunk magunkról
  • nézzük meg mi tetszik és mi nem. Ami tetszik, azt hangsúlyozni kell, ami nem, azt fel kell öltöztetni

  • aki világos színekkel rendelkezik (világos haj, világos szem, világos bőr) hordjon világos színeket, mert a sötét komorrá teszi őket

  • aki kontrasztos színű (sötét haj, sötét szem, világos bőr) hordjon kontrasztos öltözéket, feketét fehérrel, sötét kéket világos kékkel, sötét lilát ezüsttel vagy fehérrel, stb.

  • aki vékony ne járjon lógós, bő ruhákban, ugyanígy az alacsonyak se, mert a soványság látszatát kelti. Akinek még a lába is rövid a testéhez képest (a feneke aljától mért távolság a talpáig rövidebb mint a fenék aljától mért távolság a fejtetőig) ne hordjon csípő dolgokat (csípőnadrágot, csípő alá érő felsőket)

  • aki kórosan sovány, "pótolja" ki a hiányzó testrészeket kötött, vastag anyagokkal

  • aki duci ne hordjon keresztbe csíkos felsőket, pufi dzsekit

  • aki alacsony ne hordjon földig érő kabátot vagy szoknyát, de "bokalengetős" holmikat se
  • aki nő, legyen nőies (szoknya, harisnya, magas sarkú, ékszer, színek, illatok, ápoltság)
  • aki férfi, legyen férfias (karakteres, ízléses, stílusos, még akár a sportosat is idetenném mert a jó erőnlét férfias vonás)

  • ne keverjük a stílusokat (bár most az edző cipő menő nyakkendővel de csak a húsz évesek körében)

  • ne vigyünk túlzásba dolgokat (pl. a kivágott felső mini szoknyával közönséges, ugyanígy a fekete garbó fekete kosztümmel nőknél már-már ijesztő, a mintás a mintással is túlzás főleg ha még a színek is más színcsoportba tartoznak)
  • inkább kevesebb jó cuccot vegyünk mit sokat és sokfélét

  • a divatosból kevesebbet vegyünk, mert jövőre már csak "tavalyi gönc" lesz a divatimádók szemében, viszont ami ma jól áll egyéniségünkhöz az 5 év múlva is jó lesz

További információk:

Kecskés Rita
szín és stílustanácsadó
www.oltozzjol.hu
tel: 06 30 930 44 02