2016. november 30.

Amit viselsz megváltoztatja az életed?!



Elgondolkodtál már azon, hogy az általad választott öltözet milyen hatással van Rád?
Nem másokra, hanem Rád!

Eddig a kérdést lehet úgy hallottad, hogy "Milyen hatással van másokra a megjelenésed?" vagy úgy, hogy "Mit gondolhatnak rólad majd mások ha ezt vagy azt veszed fel?"  

Ezekre nyilván már ismerjük a szokásos válaszokat. Például, azt, hogy nem érdekel. Vagy azt, hogy érdekel, sőt túl sokat is adok mások véleményére. Ez körülbelül a két véglet, közöttük persze megannyi egyéb más visszajelzés is található árnyaltabban.

De mennyire van Rád hatással a saját ruhaválasztásod?

Elgondolkodtál már azon, hogy melyik van előbb? A rossz érzés belül, ami megmutatkozik az önelhanyagoló, önlemondó külsőn vagy az elhanyagolt külső, ami rossz érzést generál a viselőjében?
Illetve fordítva.. A jól és tudatosan megválasztott külső, ami jó érzéseket ébreszt bennünk, mely egyfajta öngondoskodás, önszeretet üzenetét hordozza vagy az önbecsülés, ami megjelenik az öltözetben is, mint átgondolt, hozzánk illő és egyben méltó burka a belső lelkivilágunknak?

Tudtad, hogy akarattal eldöntheted, hogy miként vélekedsz az egész öltözködés témáról, miközben az egész öltözködés téma akaratlanul, tudattalanul hat Rád?

Számos kísérletet végeznek szerte a világban, melyek közül csak néhány eredmény:


  1. A fehér köpenyt (orvosi köpenyt) viselő diákok magasabb szinten teljesítettek a vizsgák során mert a köpeny viselése az agyat magasabb teljesítésre ösztönözte a fehér köpenyhez társított plusz tudás tulajdonítása miatt. Ugyanígy hatott a gyerekek agyára a "szuperhős" öltözet is, mely egy magasabb rendű erőt társítva jobb teljesítményre sarkalta őket.
  2. A nők fürdőruhában sokkal rosszabbul teljesítenek egy matek feladatokkal teli teszten mint felöltözött társaik, ugyanis a testünket méricskélő szemek teljesítmény rontó hatással vannak az agyunkra.
  3. A test eltárgyiasítása miatt feszengünk a bőrünkben, ennek okán hasonlítjuk magunkat az ideálisnak vélt etalonokhoz. 


A lényeg, hogy amit viselsz, nem csak másokra van hatással, hanem Rád is.
Amikor reggel felkelsz és felöltözöl valahogy, közben gondolatok jönnek-mennek benned magadról, magadnak.

Mit zajlik benned odabent? Lázadás? Tagadás? Fásultság? Aggodalom? Fájdalom? Bizonytalanság? Remény? Öröm? Önbizalom? Lelkesedés? Bátorság?

Elgondolkodtál már azon, hogy mi lenne, ha megfordítanád a folyamatot úgy, mint ahogy a kísérletekben is megtörtént? Vagyis, hogy szabadon eldöntheted, hogy, hogy akarod érezni magad a bőrödben és ahhoz választasz öltözetet?


További információ:

Kecskés Rita
szín-, és stílustanácsadó
tel: 06 30 9304 402